Rocío Cortés Grao és llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Politècnica de València. Durant l’època d’estudiant va obtenir un premi al tercer millor expedient de la Facultat; matrícula d'honor en el treball final de títol propi, i el Premi Bancaixa al Millor Projecte Final de Carrera. Després d'obtenir el Grau de Dret, va formar un despatx propi d'advocades i advocats, i economistes, on va exercir ambdues carreres, fins que el 2015 va fundar MundoArti, i des de llavors, Rocío és l’única fundadora i directora.
MundoArti és una plataforma en línia i interactiva que es dedica a la promoció d'artistes, institucions i públic en general, oferint un món d'oportunitats.
Des de la web es gestionen concursos culturals de pintura, fotografia, literatura... on es canvia el paradigma del sector i s’aconsegueix en aquests anys que es realitzen més de 2.000 concursos en línia anuals, amb una generació de més de 100.000 obres digitalitzades de 50.000 artistes procedents dels cinc continents, i ser referents en el sector cultural amb més de 42K seguidors i seguidores en xarxes, amb una mitjana de visites a la web de més d’1, 5 milions.
Amb la pandèmia, a més, s'ha reinventat i ha generat el primer Museu Virtual d'Espanya, on cada mes més de 164 artistes poden exposar les seues obres i posar-les a la venda en un entorn totalment innovador i disruptiu.
Tots els projectes de MundoArti han rebut el suport de l'Ajuntament de València; el Ministeri de Cultura i Esport, i la Comissió Europea, per suposar una innovació en el sector.
Ha rebut nombrosos premis a l'emprenedoria i ara ha sigut distingida com a Alumni Destacada 2021 per la Universitat Politècnica de València.
Entrevista a Alumni:
- Bon dia, Rocío, gràcies per concedir-nos una entrevista
- “Gràcies a vosaltres”.
1.Com va ser el teu pas per la UPV?
“Si et refereixes al moment en què vaig començar, el recorde amb gran afecte. Per a mi va ser una època d'esforç, d'aprenentatge; vaig gaudir els anys de carrera de forma intensa i la veritat és que em sent molt afortunada perquè vaig poder estudiar una cosa que m'encantava. I, sobretot, va ser una època de grans amics: companys de classe, ara AMICS amb qui avui dia tinc la gran sort de continuar compartint la vida, i per descomptat, els meus professors, especialment, els meus directors de PFC, Juan Carlos i Rafa, que des de llavors quedem, potser menys del que ens agradaria, i que s'han convertit en un referent per a mi, d'il·lusió i ganes de millorar cada dia.
Des del minut que vaig entrar per les portes d'aquesta Universitat em vaig sentir com a casa, i anys després, va ser aquesta Universitat i, en concret, el Departament d'Organització d'Empreses, els que em van donar l'oportunitat d'impartir classes per primera vegada, i vaig descobrir així, una altra de les meues passions.
I per descomptat, no ho vaig dubtar, en muntar la meua empresa vaig acudir de nou ací, i de nou aquesta Universitat em va obrir les portes, amb el programa d'IDEES. Primer cedint-nos un espai des de la FADE, des d'on Amparo fa una labor estupenda; crec que mai li estaré prou agraïda per tot el que ha fet per mi. I després, a l'espai StartUPV, on els tècnics d'IDEES estan pendents de nosaltres, i que aprofite per a agrair-los la seua labor.
I per descomptat, el meu equip, del qual van formar part alumnes d'aquesta Universitat. Un esment especial a Verónica, també llicenciada en ADE, ja que comptar amb ella, la seua professionalitat i amor per aquest projecte, han sigut clau per a l'èxit d'avui dia.
Sincerament, sent que no vaig passar per la Universitat Politècnica de València, sinó que vaig arribar, em va conquistar, vaig tornar, i el meu desig és que seguisca en la meua vida personal i professional durant molts anys més”.
2.Com creus que ha influït aquest pas per la UPV en la teua trajectòria professional?
“Crec que amb l'anterior pregunta més o menys t'he contestat. De totes maneres, comentar-te que va ser clau, perquè quan vaig eixir de la carrera vaig treballar durant molts anys d'economista aplicant els coneixements que vaig aprendre a la UPV. Fins i tot anys després, quan vaig obtenir la carrera de Dret, sempre quan exercia deia als meus amics: ‘avui soc advocada’, però en el meu cor, ells ho saben, que era economista.
Al final, la UPV ha sigut clau, tant per al meu desenvolupament personal com professional. I aportar el meu granet d'arena com a professora associada, animant a emprendre, i estar com a start-up en aquest ecosistema és un orgull, i no puc estar més que agraïda”.
3.Com va nàixer MundoArti?
“Sempre vaig voler emprendre, i quan va arribar el moment, vaig pensar què podia aportar a la societat, on podria aportar més ajuda. Havia de cercar la meua passió… i vaig pensar en la meua vida; ma mare és poeta i sempre havia estat envoltada d'escriptors, pintors, etc. M'encantava aquest món i em feia molta pena com era de difícil per a ells promocionar-se. I, a més, havia estat en una associació cultural a la meua ciutat, Requena, que em va donar l'experiència de l'organització en concursos culturals. I vaig ajuntar la meua àrea d’economista i advocada amb l'art i la cultura. Em vaig posar a la feina i vaig presentar la meua idea al Ministeri de Cultura i Esport; ens van seleccionar entre centenars de projectes per la innovació que suposava en el sector i amb aquest suport començàrem el nostre camí”.
4.Quina és la teua principal motivació amb aquest projecte?
“Que els artistes puguen promoure la seua obra de forma més fàcil i senzilla utilitzant les noves tecnologies. I, per descomptat, així fer més accessible l'art a totes les persones. L'art per a mi és el llenguatge de l'amor, i quin millor objectiu que ajudar a fer que es difonga?”
5.Com explicaries el projecte MundoArti a algú que no el coneix?
“MundoArti és una web on els artistes trobaran eines innovadores per a poder promocionar les seues obres:
- Arti-Awards: els artistes poden participar en els més prestigiosos concursos culturals d'Espanya. I els organitzadors tindran un programari per a controlar tot el procés del concurs.
- Arti-Spaces 3D: els artistes poden crear espais virtuals, les seues pròpies sales en 3D, a les principals ciutats del món, cosa que els permet exposar les seues obres de forma individual i connectar-se amb la resta de persones. I també poden participar en exposicions col·lectives en el nostre Museu Virtual. Un museu virtual referent en el sector, on exposen i on es promocionen més de 160 artistes tots els mesos.
- Arti-Shop: els artistes poden vendre les seues obres i, al mateix temps, les persones poden admirar obres premiades i seleccionades pel seu valor per jurats especialitzats.
- Arti-Community: posem qui és qui en el món de l'art.
- Arti-Magazine: promocionem notícies, artistes d'actualitat, cultura i art.
Al final, en aquests anys, hem creat un MÓN per als ARTistes i per als amants de l'art, i d'aquesta idea inicial, que ara és una realitat, va sorgir el nostre nom”.
6.Has realitzat algun tipus d'activitat artística al llarg de la teua vida?
“M'agrada la literatura; he fet diversos discursos com a mantenidora, i m'encanta dibuixar; però em considere més una persona que admira l'art i els artistes”.
7.Quines són les teues ambicions professionals a curt i mitjà termini?
“A nivell professional, continuar aprenent i millorant amb MundoArti. Per a mi, muntar una empresa és el més difícil, del que més he après i el més apassionant que he fet en la meua vida. A mitjà termini i, encara que ja tenim presència en diversos països, m'agradaria créixer i ampliar la nostra presència en més llocs del món”.
8.Què significa per a tu haver sigut nomenada Alumni Destacada 2021?
“Per a mi ha sigut un dels premis més inesperats i que he rebut amb més il·lusió. Ja va ser tot un honor que la Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses em nomenara com a candidata. He d'agrair-los moltíssim a tots els integrants de la Junta pel suport incondicional i per haver pensat en mi per a aquest premi.
Sincerament, si m'ho hagueren dit el primer dia que vaig començar en aquestes aules, t'hauria dit que això seria un somni impossible. Avui ja m'he adonat que a vegades els somnis es compleixen.
Crec que, per les meues paraules, ja has vist el que significa aquesta Universitat per a mi, i que l'equip deganal d'aquesta Universitat haja triat la meua persona per a aquest premi ha sigut tot un honor”.
9.Què creus que pot aportar formar part d'Alumni UPV?
“Ser Alumni UPV, com a antiga alumna ja titulada, per a mi suposa seguir connectada a la Universitat Politècnica de València i, d'aquesta manera, al final suposa connectar-te a totes les oportunitats que t'ofereix aquesta institució, que són moltes, tant per a professionals en exercici com per a emprenedors, com és el meu cas”.
Sense que calga afegir res més, moltes gràcies per aquesta entrevista.